Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Η παραλία "του Στέφανου" Σειτάν Λιμάνια Χανιά.
Η παραλία "Του Στεφάνου" βρίσκεται δίπλα στη περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, 22km βορειοανατολικά των Χανίων και 2km ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου. Το όνομα της περιοχής (Σεϊτάν=Σατανάς στα Τούρκικα) σημαίνει Καταραμένα Λιμάνια και προέρχεται από το γεγονός ότι τα απόνερα φτάνουν στη περιοχή και είναι επικίνδυνα. Παραδίπλα βρίσκονται τρεις παράλληλοι στενόμακροι όρμοι, πολύ καλά προστατευμένοι από το κύμα. Μέσα στο άγριο τοπίο με τους κάθετους βράχους και τη άγρια ομορφιά, υπάρχει κάτι που το γαληνεύει: Στο βορειότερο κόλπο σχηματίζεται η μικροσκοπική φανταστική παραλία του Στεφάνου, με τα βαθειά βαθυγάλανα νερά. Η παραλία έχει χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Διπλοχάχαλο. Δεξιά κι αριστερά υψώνονται τεράστιοι μαρμάρινοι βράχοι, προστατεύοντας το κόλπο από τις καιρικές συνθήκες. Είναι (ευτυχώς) σχετικά άγνωστη στους περισσότερους, αν και έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή. Η παραδεισένια παραλία είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους του Χωρδακίου, οι οποίοι προσπαθούν να την κρατήσουν καθαρή και όμορφη. Γι'αυτό, φροντίστε να σεβαστείτε το χώρο και να τον αφήσετε καθαρό. Αν δεν διαθέτετε σκάφος, η πρόσβαση στη παραλία δεν είναι δύσκολη, καθώς απαιτείται σχετικά σύντομη κατάβαση 15-20 λεπτών μέσω βατού μονοπατιού από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης (με άσφαλτο). Κατά την κατάβαση θα δείτε μια πόρτα βοσκού, την οποία παρακαλείστε να κλείνετε, για να μην ξεφύγουν τα κατσίκια της περιοχής. Κάποιοι έμπειροι canyoners επιχειρούν την κατάβαση μέσα από το απότομο Διπλοχάχαλο, το οποίο επίσης καταλήγει στη παραλία. Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από 1-1.5 ώρα καταρρίχησης μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο και με αρώματα θυμαριού να σας περιτριγυρίζουν, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στον παράδεισο. Τη παραλία μπορεί να την ακούσετε κι ως Άγιος Ραφαήλ, από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην αρχή του φαραγγιού, αλλά κι ως Άγιος Σπυρίδωνας από την πολιά μικρή εκκλησία που είναι κτισμένη μέσα στον βράχο
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Λήμνος
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.
Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 18.000 (2001).
Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Στο πέρασμα των αιώνων την είπαν ακόμη με τα επίθετα ανεμόεσσα, αιθαλία, δίπολη, σιντιίδα, αμπελόεσσα. Σταλημένη την έλεγαν οι Ενετοί και οι Φράγκοι.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα Λήμνος προέρχεται από την ομηρική λέξη Λήιον, που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό. Η θεωρία αυτή είναι μάλλον η επικρατέστερη, επειδή η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων από την αρχαιότητα. Υπήρξε ο σιτοβολώνας της Αθήνας στους κλασσικούς χρόνους, αλλά και ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλής του Βυζαντίου. Ακόμα και σήμερα, το σήμα κατατεθέν της Λήμνου είναι τα σπαρμένα σιταροχώραφα που φθάνουν ως την άκρη της θάλασσας.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011
Ο δικός μας Κ Α Λ Ο Σ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ !!!!!!!
Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
O Θανάσης Βέγγος δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου Έλληνα που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση προσπαθώντας να επιβιώσει. Ανθρωπος για όλες τις δουλειές, άνεργος, καρπαζοεισπράκτορας, ονειροπόλος, αεριτζής και επεισοδιακός κατάσκοπος, ενσάρκωσε εκατοντάδες ρόλους στη μεγάλη οθόνη και στην τηλεόραση, καθιερώνοντας έναν χαρακτήρα άμεσα αναγνωρίσιμο, με συγκεκριμένη συμπεριφορά και κινησιολογία.
Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927 από το Βασίλη και της Ευδοκία Βέγγου. Ο πατέρας του Βέγγου είχε λάβει ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και εργαζόταν ως υπάλληλος στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Φάληρο. Η οικογένεια ήρθε αντιμέτωπη με πολλά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο Βασίλης Βέγγος, εξαιτίας των κοινωνικών του φρονημάτων, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του. Ανάλογες περιπέτειες γνώρισε και ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος βρέθηκε στη Μακρόνησο, από το 1948-1950. Η παραμονή του στην εξορία τον έφερε σε επαφή με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Η γνωριμία τους τον οδήγησε να πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Μαγική πόλις» (1954) του Κούνδουρου. Ο γνωστός σκηνοθέτης τον επέλεξε και για την επόμενη κινηματογραφική του επιτυχία, τον «Δράκο» (1956), στο πλευρό του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ο Θανάσης Βέγγος αρχίζει στο εξής να παίζει μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Συμμετέχει σε πολλές γνωστές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου: «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή», «Το κορίτσι με τα μαύρα» κ.α. Το πρώτο είδος που υπηρέτησε στο θέατρο ήταν η επιθεώρηση.
Μαζί με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη άρχισε να τελειοποιεί τον υπερκινητικό χαρακτήρα που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του ελληνικού κοινού ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται και πίσω από την κάμερα στη θέση του σκηνοθέτη. Μια σειρά ταινιών όπως «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Στις σημαντικές συνεργασίες του συγκαταλέγεται κι εκείνη με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη: το 1971 η ταινία του Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» τιμήθηκε το 1971 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ μαζί γύρισαν πολλές ακόμη δημοφιλείς ταινίες όπως «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές» (1970), «Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970), «Θανάση πάρε το όπλο σου» (1972), «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» (1976) κ.α. Τη δεκαετία του 90 συμμετείχε στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Το βλέμμα του Οδυσσέα» 1995) και του Παντελή Βούλγαρη «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» (1991). Συνολικά έχει παίξει σε περισσότερες από 120 ταινίες. Οι τελευταίες εμφανίσεις του στον κινηματογράφο ήταν στο «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και στη νέα ταινία του Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του κύκνου».
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Στις 4 το απόγευμα η κηδεία του Νίκου Παπάζογλου
Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα θα ξεκινήσει, στις 4 το απόγευμα, για την τελευταία του κατοικία ο Νίκος Παπάζογλου. Ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή σε ηλικία 63 χρόνων. Ο Νίκος Παπάζογλου, έχασε τη μάχη με τη ζωή ένα μήνα μετά το θάνατο του καλού του φίλου και συνεργάτη Νίκου Ρασούλη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)